Resonance

2014.12.17. 17:27

cover.jpg

Resonance

Magyar cím: Rezonancia
Készítő: XII Games (Vince Twelve)
Megjelenés: 2012
Műfaj: sci-fi
Grafika: 640x480, 2D

 

 

BEVEZETŐ / HÁTTÉR:
Nagy örömömre az amatőr játékkészítők nemhogy veszítenének lelkesedésükből, hanem ellenkezőleg, egyre igényesebb munkákat adnak ki a kezük közül. Erre egy újabb példa a 2012-ben megjelent Resonance, amit ugyanaz a Wadjet Eye Games jelentetett meg, mint az előtte egy évvel készült Gemini Rue-t, melyről korábban már írtam is. A Resonance is hasonló stílusban mozog - science fiction, alacsony felbontású grafikával - és ugyanúgy az Adventure Game Studio nevű programmal készült. Elkövetője Vince Twelve, egy amerikai fiatalember, aki előtte nem készített még teljes játékot, csak technikai demókat, melyekkel már akkor is próbálta az AGS határait feszegetni és valami olyat alkotni, amit eddig még senki. A Resonanceben ez a tapasztalat meg is mutatkozik, mert rengeteg újítás fedezhető fel benne. De lássuk is magát a játékot.

The book of unwritten tales

2014.08.22. 15:53

1241411445-00.jpg

The Book of Unwritten Tales

Magyar cím: A meg nem írt mesék könyve
Készítő: King Art
Megjelenés: 2009
Műfaj: fantasy, humoros
Grafika: 3D

 BEVEZETŐ / HÁTTÉR:
Be kell valljam, alapból nem szeretem a 3D kalandjátékokat. Talán azért, mert a 3D térhódítása okolható a kalandjátékok leáldozásáért, vagy talán mert eddig csak csúnyán megvalósított 3D kalanddal találkoztam. Mindenesetre amikor megláttam az első képeket "A meg nem írt mesék könyvéből", akkor éreztem, hogy ez a játék fogja megváltoztatni a véleményemet. Sajnos a játék először csak a készítők anyanyelvén - németül jött ki és több, mint két évet kellett várni, hogy elkészüljön az angol verzió. Természetesen már a demóval is nagy örömmel játszottam, de mivel nem sokat értettem belőle, így túl sokat nem haladtam vele, csak megtapasztalhattam a hangulatot, amit a játék áraszt magából. Szerencsére 2011-ben vége lett a tűkön ülésnek, hiszen megjelent az angol verzió, így most már teljes erőbedobással vethettem magam A meg nem írt mesék könyvébe. Pillanatokon belül kiderül, hogy megérte-e a nagy várakozást.

Deponia

2014.01.23. 16:37

0_cover.jpg
Deponia

Magyar cím:
Deponia
Készítő: Daedalic Entertainment
Megjelenés: 2012
Műfaj: kaland
Grafika: 1024x768, 2D

BEVEZETŐ / HÁTTÉR:
A Daedalic Entertainment mostanában - nagy örömünkre - szorgosan ontja magából a szebbnél szebb kalandokat: Edna & Harvey, The whispered world, A new beginning - csak hogy néhányat említsek az angol nyelven is megjelent produkcióikból. Amikor először láttam meg a következő játékukból készült képeket, egyből sejtettem, hogy egy újabb kedvenc-gyanús kaland van készülőben. A Deponia rajzfilmszerű grafikájával és érdekes történetével azonnal megragadta a figyelmemet és arra késztetett, hogy minél előbb kipróbáljam ezt a kalandot, ami egy három részesre tervezett sorozat első epizódja.

A vampyre story

2012.12.11. 09:42

cover_1.jpg


A vampyre story


Magyar cím: Egy vámpír történet
Készítő: Autumn Moon Entertainment
Megjelenés: 2008
Műfaj: humoros, horror
Grafika: 1204x768, 2D/3D


BEVEZETŐ /
HÁTTÉR:
A 80-as, 90-es évek a kalandjátékok fénykora volt, s ezek életre keltésében a LucasArts volt az egyik, ha nem a legnagyobb élenjáró cég. Sajnos a 2000-es évek elejére, ahogy a kalandjátékipar haldokolni kezdett, a cég is felhagyott ezek készítésével. Szerencsére pár munkatársuk nem így gondolta, így kiváltak a cégből és önállóan kezdtek munkába. Bill Tiller is közéjük tartozott, akit leginkább a The Dig és a The Curse of Monkey Island nevű, nagy sikerű játékok háttérrajzolójaként ismerhettünk meg. Ő alapította meg 2002-ben az Autumn Moon Entertainmentet, melynek keretein belül próbálta újra feléleszteni a kalandjátékokat. Első játékuk a Vampyre Story, melynek sajnos elég hányattatott sorsa volt. 2004-ben jelentették be, de a folyamatos pénz és taghiány miatt négy évig tartott az elkészítése. Az eredetileg sorozatként tervezett játéknak sajnos így is csak az első része jelent meg eddig.

Still life

2012.11.11. 15:23

cover.jpg
Still life


Magyar cím: Csendélet
Készítő: Microids
Megjelenés: 2005
Műfaj: krimi, noir, nyomozós
Grafika: 800x600 2D/3D


BEVEZETŐ / HÁTTÉR:
Újabb folytatás kerül most terítékre, habár ez esetben nem beszélhetünk szigorúan vett második részről. A Microids a Post Mortem után elkészítette kultjátékuk, a Syberia folytatását, majd visszatért a nyomozó kalandjaihoz. A Still life erősen kötődik a korábban már elemzett játékhoz, mivel ebben az ott megismert Gus McPherson unokájával, Victoriával fogunk kalandozni, illetve néha be is tekintünk visszaemlékezések formájában Gus későbbi nyomozásaiba.

Beneath a steel sky

2012.06.02. 14:37


Beneath a steel sky

Magyar cím:
Egy acél égbolt alatt
Készítő: Revolution
Megjelenés: 1994
Műfaj: sci-fi
Grafika: 640x400, 2DBEVEZETŐ:
Még a kalandjátékok fénykorára nyúlik vissza, amikor először játszottam végig ezt a játékot. Emlékszem, akkor még annyira nehéz volt a továbbjutás, hogy sokszor kellett segítséget használnom. Azóta eltelt jó pár év és az emlékeim megfakultak erről a kalandról, így hát újra elővettem, hogy ezúttal segítség nélkül újrajátsszam és leírhassam élményeimet róla. A választásom pedig konkrétan azért esett rá, mert 1994-ből még nem teszteltem játékot.

The Whispered World

2012.05.25. 20:07

 


The Whispered World


Magyar cím: Az elsuttogott világ
Készítő: Daedalic Entertainment
Megjelenés: 2009
Műfaj: fantasy
Grafika: 1024x768, 2D

 


BEVEZETŐ:
Már amikor az első képek felbukkantak a játékról, akkor szemezgettem vele, hogy ezt mindenképp ki kell próbálnom: a gyönyörű, részletgazdag, kézzel rajzolt hátterek egyből felkeltették érdeklődésemet. Amikor kijött a demo verzió természetesen egyből végigjátszottam és meggyőzött, hogy ez egy jó játék lesz. Persze még hemzsegett a hibáktól, és a karakterek se voltak valami szépen kidolgozva, de a teljes játékra ezt szerencsére orvosolták.Runaway 2: The dream of the turtle


Magyar cím: Menekülés 2: A teknős álma
Készítő: Pendulo Studios
Megjelenés: 2007
Műfaj: kaland
Grafika: 1024x768, 3D/2DBEVEZETŐ/HÁTTÉR:
Ismét egy folytatással jelentkezem, mostani áldozatom pedig nem más, mint a Runaway második része. Az első rész sikere után várható volt, hogy a spanyol srácok nem hagyják annyiban a történetet és elkészítik Brian kalandjainak folytatását. Hogy ezzel sikerül-e felülmúlniuk önmagukat, az mindjárt kiderül. Az biztos, hogy nem volt könnyű dolguk, mivel az előző résszel nagyon magasra tették a lécet.


Wanted: A wild western adventure

(Fenimore Fillmore: The westerner)

Magyar cím: Körözött: Egy vadnyugati kaland
Készítő: Revistronic
Megjelenés: 2004
Műfaj: western, humoros
Grafika: 3D, választható felbontás
 

 

BEVEZETŐ / HÁTTÉR:
Elérkezett az idő, hogy ismét elővegyem egy korábban elemzett játék folytatását, így most a sorban a Wanted című játék következik, ami a 3 skulls of Toltecs második része. Az első rész hamar kultuszjátékká vált, amihez talán az is közrejátszott, hogy eléggé beszerezhetetlen. A spanyol fejlesztőgárda így valószínűleg gondolt egyet és az érdeklődésre tekintettel elkészítették a vadnyugati játék folytatását, mégpedig - hogy igazodjanak a trendhez - teljes 3D-ben. A 3 skulls csak úgy hemzsegett a hiányosságoktól - lássuk, utódja képes lesz-e kiköszörülni ezeket a hibákat.Gabriel Knight: Sins of the Fathers

Magyar cím: Gabriel Knight: Apák bűnei
Készítő:
Sierra On-Line
Megjelenés:
1993
Műfaj:
nyomozós, krimi, misztikus
Grafika:
320x240, 2D

 

 

BEVEZETŐ:
Rengeteg kalandjátékot nem próbáltam még, viszont a toplistás, vagy nagyon jó értékelést kapott játékokat általában mindet ismerem. Azonban van egy kivétel, amihez még nem volt szerencsém, ez pedig a Gabriel Knight sorozat. Valahogy eddig elkerült engem ez a kaland, pedig sok helyen látom a kedvencek között. Eljött hát az idő, hogy én is megismerkedjek Gabriel Knight történetével és bebizonyosodjak, hogy tényleg olyan jó, mint ahogy azt mondják.

Gemini rue

2011.07.06. 15:42


Gemini rue


Magyar cím: Gemini bánat
Készítő: Joshua Nuernberger
Megjelenés: 2011
Műfaj: scifi, akció, nyomozós, noir
Grafika: 320x200

 

 


BEVEZETŐ:

Régóta tervezem már, hogy írok egy amatőr kalandról is, de csak most láttam elérkezettnek az időt erre. Ugyanis idén jelent meg a Gemini Rue című kalandjáték, ami olyan kiemelkedően sikerült, hogy egy független kiadó, a Wadjet Eye Games egyből felkarolta. Az előzetesekből ítélve tényleg nem egy tipikus amatőr játék, a grafikát és a beígért újdonságokat egyaránt tekintve.Indiana Jones and the Fate of Atlantis

Magyar cím: Indiana Jones és Atlantisz végzete
Készítő: LucasArts
Megjelenés: 1992
Műfaj: kaland, akció
Grafika: 320x200, 2D

 

 

BEVEZETŐ / HÁTTÉR:
Az első Indiana Jones kalandjáték még 1989-ben jelent meg, a nagysikerű film, az Utolsó kereszteslovag adaptációjaként, így pár év múlva a Lucasartsnál elérkezettnek látták a folytatást. Sajnos a nagy kalandmesterek éppen olyan projekteken dolgoztak, mint a The Secret of Monkey Island és a The Dig, így felkérték Hal Barwoodot, egy volt forgatókönyvírót és producert, hogy készítse el a legújabb Indy kalandot. Barwoodnak felajánlottak két elvetett Indiana Jones filmforgatókönyvet, hogy azokat csinálja meg játékban, de ő egy teljesen eredeti sztorit akart. Hamarosan kipattant a fejéből a nagyszabású ötlet, hogy a híres régész Atlantisz után kutasson. Így született meg a Fate of Atlantis.

Sam & Max Save the world

2011.04.22. 17:35Sam & Max Save the world

Magyar cím: Sam és Max megmenti a világot
Készítő: Telltale games
Megjelenés: 2006
Műfaj: humoros, nyomozós
Grafika: 3D, választható felbontás

 BEVEZETŐ / HÁTTÉR:

Mivel eddig sok olyan játékot játszottam végig, amikhez folytatás is készült, ezért úgy gondoltam, ezekkel folytatom a kalandjaimat. Első áldozatom a Sam & Max második része, amit már nem a Lucasarts, hanem a Telltale games csinált és a kornak megfelelően teljes 3D-ben. Igazság szerint a Lucasarts próbálkozott először a kutya és a nyúl történetének folytatásával még 2002-ben, de ezt a cég leállíttatta. A készítők közül páran kiléptek és megalapították a Telltale Games-t, majd később megszerezték a jogokat a Sam & Max játék folytatásának elkészítéséhez. A korábbi terveiket átdolgozva elkészítették a Sam & Max Save the world c. játékot, amit epizodikus formában, 6 részben adtak ki.

 


Tony Tough and the night of roasted moths

Magyar cím: Tony Tough és a megpörkölődött molylepkék éjszakája
Készítő: Nayma Software
Megjelenés: 1999
Műfaj: nyomozós, humoros
Grafika: 640 x 480, 2D
 

 

 
BEVEZETŐ / HÁTTÉR:

Még jó pár éve volt szerencsém ehhez a játékhoz, de csak annyira emlékszem belőle, hogy nem vittem végig és hamar feledésbe merült. Most újra rátaláltam és elhatároztam, hogy megpróbálom végigjátszani. A játék az olasz Nayma Software első próbálkozása a kalandjátékok világában. Az elvont grafikai elemekre ránézve le se tagadhatnák, hogy a The day of the tentacle sikerét akarták meglovagolni. Sajnos azonban mire elkészültek vele, addigra már elterjedtek a 3D-s játékok, így nem értek el vele túl nagy nemzetközi sikert, viszont Olaszországban máig ez a legtöbbet eladott játék.

The legend of Kyrandia

2011.01.31. 15:17


Fables & fiends: The legend of Kyrandia - Book one

Magyar cím: Kyrandia legendája
Készítő: Westwood studios
Megjelenés: 1992
Műfaj: fantasy
Grafika: 320x200, 2D

 BEVEZETŐ:
A 90-es évek közepén egyik ismerősömtől kaptam kölcsönbe pár játékot cd-n. Közte volt a Legend of Kyrandia 3 is, ami egyből megfogott szép, színes 3D-s grafikájával. Mivel egy magazinban találtam hozzá leírást, így gyors végig is játszottam pár óra alatt. Sajnos a korábbi részeihez sosem volt szerencsém, a harmadik meg hamar törlődött emlékezetemből a gyors kijátszás miatt, így most elérkezettnek láttam az időt, hogy ezzel a sorozattal is megismerkedjek.

Teen agent

2011.01.25. 16:16


Teen agent

Magyar cím: Tini ügynök
Készítő: Metropolis Software House
Megjelenés: 1995
Műfaj: humoros
Grafika: 320x240, 2DBEVEZETŐ:
A 90-es évek közepén volt szerencsém ehhez a humoros kalandjátékhoz, amikor még csak shareware verzióban volt elérhető, amiben az első fejezetet lehetett végigjátszani. Már akkor is nagyon tetszett a vicces történet és a gondolkodtató feladványok, így nagyon vártam, hogy teljes verzióban is elérhető legyen a játék. Amikor ez megvalósult végre végigjátszhattam és nem kellett csalódnom ebben a kicsit amatőr hatású, de mégis nagyszerű játékban.

Gobliiins

2011.01.20. 11:30


Gobliiins

Magyar cím: Goblinok
Készítő: Coktel Vision
Megjelenés: 1991
Műfaj: humoros, fantasy
Grafika: 320x200, 2DBEVEZETŐ/
HÁTTÉR:
Legelőször a 90-es évek közepén találkoztam a goblinokkal Amigán, mégpedig a harmadik rész személyében. Már akkor megfogott az aranyos grafika és vicces játékmenet. A játékot a beépített hintek segítségével vittem akkor végig és nagyon tetszett az elvont történet. Később sikerült beszerezni a sorozat korábbi részeit is, amikbe ugyan belenéztem, de túl nehéznek találtam őket, így ezeket nem játszottam végig. Egész a mai napig, amikor is úgy gondoltam itt az ideje törleszteni egy régi adósságot, így belekezdtem a Gobliiins című játékba. A játék világa a francia Pierre Gilhodes agyszüleménye, aki elvont, bizarr stílusával sokak szívébe lopta be magát ennek a sorozatnak köszönhetően.

So blonde

2011.01.19. 11:15


So blonde


Magyar cím: Annyira szőke
Készítő: Wizarbox
Megjelenés: 2008
Műfaj: kaland
Grafika: 1024x768, 2D/3D
 


BEVEZETŐ:

Úgy gondoltam, hogy egy horror és egy scifi után kellemesebb vizekre evezek, így következő választásom a pár éve megjelent So blonde-ra esett, amit több kalandjátékos oldalon is agyondícsértek, és a gyönyörű képek alapján is bebizonyosodhattam róla, hogy ez valóban nem egy gyorsan összedobott kaland lesz. Ráadásul a történet sem tűnt szokványosnak, hiszen egy szőke lánnyal kell egy szigeten kalandoznunk, így kíváncsian néztem elébe a kihívásnak.

Stupid Invaders

2010.10.27. 10:06


Stupid invaders

Magyar cím: Hülye megszállók
Készítő: Xilam
Megjelenés: 2001
Műfaj: humoros, scifi
Grafika: 640x480, 3D / 3D rendereltBEVEZETŐ / HÁTTÉR:
Aki az ezredfordulón figyelemmel követte a magyar kábeltévék szombat reggeli műsorait, az valószínűleg találkozott már az Űrdinkák c. francia rajzfilmmel. Ebben a humoros sorozatban öt idegen lény lezuhan a Földre, ahol beköltöznek egy elhagyatott házba addig, amíg meg nem sikerül javítaniuk az űrhajójukat. A részek általában arról szóltak, hogy valaki be akart költözni a házba és ők elzavarták, persze mindenféle durva módszerrel. Az öt kis idegen Cuki, Gógyi, Cimbi, Zabás és Sztereo mind más személyiséggel rendelkeznek (ez talán a nevükből is következtethető), de közös jellemzőjük, hogy elég együgyűek (na jó talán Gógyit kivéve, aki a csapat esze). Ennek a rajzfilmsorozatnak a szellemében készített a szintén francia Xilam animációs stúdió egy hasonló stílusú játékot az öt idegennel a főszerepben.

Post Mortem

2010.10.12. 15:46


Post Mortem

Magyar cím: Halottszemle
Készítő: Microids
Megjelenés: 2003
Műfaj: horror, nyomozós, misztikus, noir
Grafika: 800x600 3D / 3D renderelt

 

BEVEZETŐ:
Következő "áldozatomat" keresve a Still life c. játékon akadt meg a szemem, amit egyszer már végigjátszottam, de nem sokra emlékszem belőle, csak arra, hogy jó kis izgalmas nyomozós játék volt. Elhatároztam, hogy ez lesz a következő, amit újra végigviszek, mikor eszembe ötlött, hogy ennek a játéknak volt egy előzménye is, mégpedig a Post Mortem, ahol a Still life főhősnő nagyapját irányíthattuk. Így hát, hogy tartsam magam az időrendhez, nekiálltam a Post Mortemnek.
 

Sanitarium

2010.09.28. 11:14


Sanitarium

Magyar cím: Elmegyógyintézet
Készítő: Dreamforge
Megjelenés: 1998
Műfaj: horror, misztikus
Grafika: 640x480, 3D renderelt
 


BEVEZETŐ / HÁTTÉR:
A Dreamforge nem igazán kalandjátékairól, inkább szerepjátékairól híres, amiket még a 90-es évek elején készítettek. A Sanitarium előtt is csak egy kalandjátékot tettek le az asztalra, a Chronomastert, ami nem lett túl ismert. A srácok már lassan kezdték unni az egy kaptafára készülő játékaikat és ezúttal valami újat, eredetit akartak létrehozni. A csapat fő emberei összeültek és megbeszélték ötleteiket. Hamarosan eldöntötték, hogy kalandjátékot fognak készíteni, és a felgyülemlett tervekből - amikhez főként misztikus filmek szolgáltak alapul - összegyúrták az emberi elmében bolyongó amnéziás történetét. Így született meg a Sanitarium, sokak szerint a létező legjobb horror kalandjáték.

A játékot még jó pár éve elkezdtem egyszer és a 6. fejezetig vittem, ahol annyira elakadtam, hogy félreraktam egy kis időre. A kis idő az mostanáig tartott, így most újra elővettem a játékot, hogy ezúttal tényleg végigjátszam.

Runaway: A road adventure

2010.09.24. 15:40


Runaway: A road adventure

Magyar cím: Menekülés - Egy országúti kaland
Készítő: Pendulo Studios
Megjelenés: 2001
Műfaj: kaland
Grafika: 1024x768, 2D/3D

 

BEVEZETŐ / HÁTTÉR:
A Runaway nem az első játéka a spanyol illetőségű Pendulo studios-nak, viszont tény, hogy ezzel lettek világhírűek. Még 94-ben készült az első játékuk az Igor, majd 3 évre rá a Hollywood monsters (aminek a plakátja a Runawayben is feltűnik). Ezek sajnos csak spanyol nyelven lettek kiadva, de a 2001-es Runaway (igaz csak 2 év után) megérte az angolra fordítást és ezzel elgördült minden akadály a nemzetközi siker útjából.

A játékot 2004 körül játszottam először végig, mikor a magyar verzió megjelent. Most hogy már a harmadik rész is napvilágot látott, újra elővettem a sorozat első epizódját, hogy újra végigvigyem.

3 skulls of the toltecs

2010.09.17. 11:12


3 skulls of the toltecs

Magyar cím: 3 koponya, avagy a tolték kincs rejtélye
Készítő: Revistronic
Megjelenés: 1996
Műfaj: western
Grafika: 640x480, 2D

 

BEVEZETŐ:
Sokak számára valószínűleg ismeretlen ez a spanyol készítésű western játék, pedig annak idején még magyarul is megjelent, ami elég nagy szó! Talán én is csak emiatt ismertem meg, meg persze akkoriban több számítógépes magazin is írt róla. Amikor beszereztem a játékot csak a kipróbálás szintjéig jutott, így most jó pár év múlva elővettem, hogy végre végigjátszam.

Sam and Max Hit the road

2010.09.02. 09:42


Sam & Max Hit the road

Magyar cím: Sam és Max útra kel
Készítő: LucasArts
Megjelenés: 1993
Műfaj: humoros, nyomozós
Grafika: 320x200, 2D/3D rendereltBEVEZETŐ / HÁTTÉR:
A LucasArts tovább folytatva a jól bevált receptet, a Day of the tentacle után egy újabb humoros kalanddal jelentkezett, ezúttal egy képregényfeldolgozással. Steve Purcell 1987 óta készíti Sam & Max kalandjait a Freelance Police (Szabadúszó Rendőrség) című képregényben, melynek főszereplője Sam, a nagydarab filozófikus kutya és Max, a hiperaktív, külsőre aranyos, de igazából nagyon agresszív nyúl. A játék a képregény "On the road" (Úton) című kötetét dolgozza fel, melyben a nyomozópáros bejárja Amerika (főként giccses) turistalátványosságait. Steve Purcell nem ismeretlen a LucasArts köreiben, hisz több korábbi játéknál is besegített, mint háttérrajzoló és animátor.

Tanácsok kalandjátékosoknak

2010.08.27. 15:26


Ebben a cikkben egy honlapot és két programot mutatok be, melyek nagyban megkönnyítik a kalandjátékosok életét.

Szerző: Squall_

Szólj hozzá!

Címkék: scummvm dosbox