Teen agent

2011.01.25. 16:16


Teen agent

Magyar cím: Tini ügynök
Készítő: Metropolis Software House
Megjelenés: 1995
Műfaj: humoros
Grafika: 320x240, 2D



BEVEZETŐ:
A 90-es évek közepén volt szerencsém ehhez a humoros kalandjátékhoz, amikor még csak shareware verzióban volt elérhető, amiben az első fejezetet lehetett végigjátszani. Már akkor is nagyon tetszett a vicces történet és a gondolkodtató feladványok, így nagyon vártam, hogy teljes verzióban is elérhető legyen a játék. Amikor ez megvalósult végre végigjátszhattam és nem kellett csalódnom ebben a kicsit amatőr hatású, de mégis nagyszerű játékban.


HÁTTÉR:
A lengyel Metropolis Software House eleinte külföldi játékok fordításával és kiadásával foglalkozott, majd egy éves fennállásukra kiadták első saját készítésű játékukat, a Teen Agentet, ami egyben az első lengyel CD-ROM játék is volt. Eleinte csak az első fejezet volt ingyenes, de később letölthetővé tették az egész játékot. Valószínűleg nagy hatással volt rájuk a hasonló címmel, négy évvel korábban megjelent film (mi Spionfióka címen ismerhetjük), amiben hasonló szituációba kerül egy fiatal srác.


JÁTÉKMENET:
A játék három fejezetből áll, mindegyikben egy pár helyszínes területet járhatunk be. Térkép nincs, de a kevés pálya miatt a teljes terület is gyorsan bejárható. A játékra jellemző a komolytalanság, a folyamatos vicces jelenetek, beszólások.


TÖRTÉNET:
Pénzszállítók érkeznek a Megabank elé, de amikor vinnék be a pénzt a széfbe, az arany a szemük előtt tűnik el egyenként! Az egész országban hasonló esetek történnek, a titkosügynökség tehetetlen. Végső elkeseredésükben egy jóst hívnak, hogy a telefonkönyvből válasszon nekik egy megfelelő személyt.

 Az arany csak úgy eltűnik a bankokbólA titkosügynökség egy jósnő segítségét kéri


A nő Mark Hopper nevére bök, aki egy átlagos tizenéves srác, ő lesz hősünk a játékban. Markot becipelik a központba és elmondják neki a helyzetet, de nem nagyon fűlik hozzá a foga, hogy ügynök legyen. Végül mégiscsak sikerül meggyőzni őt, mégpedig azzal, hogy a lányok rajonganak a titkosügynökökért. Azonban mégse lehet csak úgy valakiből titkosügynök, ezért elküldik egy kiképzőtáborba.

***SPOILER***

Mark megérkezve a táborba, megismerkedik a kiképzőtiszttel, aki elmondja neki, hogy három feladatot kell teljesíteni, hogy ügynök lehessen.

Megismerkedés a kiképzőtiszttel


Elsőként egy cellából kell kiszabadulnia, másodjára egy jelszót kell megtudnia, végül pedig meg kell találnia az elrejtőzött tisztet. Mark sikeresen teljesíti a feladatokat, így teljes értékű ügynökként elküldik egy faluba, ahol egy bizonyos John Notynak a villája található. A férfi gyanússá vált, hogy egyre több pénze van és egy feltaláló jár hozzá folyamatosan látogatóba. Marknak nincs könnyű dolga, hiszen a villát többen is őrzik. A faluban közben megismerkedik egy lánnyal, Anne-nel, akibe egyből bele is szeret.

A pincében túl sötét van a kutatáshozA barlang bejáratát egy tüskéks bokor védi
 Anne-ék háza előtt Szántóföld, háttérben a villa


Több sikertelen bejutási kísérlet után Noty felajánl hősünknek 100$-t, hogy hagyja békén, de a csekken meglátja a lány nevét. Kiderül, hogy Noty le akarta fizetni a lányt, hogy megcsókolhassa. Mark erre begorombul és az őrt leütve bejut a villába. Itt talál egy robot széfet, majd túljárva az eszén sikerül megszereznie belőle Noty naplóját és pár pirulát.

Sikeresen bejutva a villábaA robot széf nem adja magát egykönnyen


A naplóból kiderül, hogy a feltaláló egy időkapszulát készített, amivel a környezetnél 1000x gyorsabban lehet mozogni, teljesen észrevétlenül. Noty pedig épített neki egy labort, ahol ezt le tudja gyártani. Mark megtalálja a titkos labort, és megérkezik a felmentő sereg is.

Hősünk életveszélybenDe megérkezik a felmentő sereg.


A kiképzőtiszt elmondja neki, hogy végig tudták hol jár, hiszen egy kamerát raktak a sapkájára, sőt Anne is beépített ember volt, aki rá vigyázott. Végül felajánlja, hogy legyen állandó ügynökük, így Anne-el együtt dolgozhat. Minden jó, ha a vége jó.

***SPOILER VÉGE***

GRAFIKA:
A játék grafikája szép, színes, a hátterek és karakterek hasonló stílusúak, így az összhatás megfelelő. Az animációk elég jól kidolgozottak, minden cselekedetnél teljes, valósághű mozgást mutatnak be a karakterek. Az átvezető jelenetek a játék stílusában készültek.

Az animációk részletesen kidolgozottak


IRÁNYÍTÁS:
A játék irányítása haladó kalandoroknak kicsit fura lehet, hiszen az a fordítottja az általában megszokottnak. Ugyanis itt a bal gombbal kattintva nézhetjük meg a dolgokat, jobb gombbal pedig cselekedhetünk. A használható dolgok neve a képrenyő alján megjelenik, ha a kurzort föléje visszük. A tárgylistánkat a képernyő tetejére mutatva hívhatjuk elő. A dialógusok annyiból állnak, hogy a karakterünk elkezd beszélgetni, választási lehetőségünk nincs, hogy mit mondjon. A menü az F1 megnyomására jön elő, ahol tudunk menteni, illetve egyéb beállításokat végezni.

A hotspotok neve a képernyő alján láthatóA tárgylistánk
Dialógusoknál nincs választási lehetőségünkA mnü elég egyszerű



FELADVÁNYOK:
A feladványok nagyon jók a játékban. Főleg tárgyhasználaton alapulnak, de jól kidolgozottak, néha összetettek, és kellően nehezek. A második fejezetben előfordul egy-két nagyon nehéz fejtörő is, a harmadikban pedig pár logikátlansággal is találkozhatunk. Pixelvadászat is van pár helyen, de ez elhanyagolható. Egyes feladványok viszont idegesítőek lehetnek, mert nincs semmi eredményük (gondolok itt a villába való bejutási kísérletekre). Összességében véve egy nehéz játékkal van dolgunk, de ettől függetlenül kezdőknek is tudom ajánlani, mivel nem túl hosszú és jól fejleszti a kalandjátékos gondolkodást.

Na és itt most mit kell csinálni?Vajpn hogy jutunk át a ventillátoron?



HANGOK, ZENE:
A játék zenéje dallamos, mókás, de sajnos nem sok van belőle, így egy idő után unalmassá válhat. Szinkron sajnos nincs, ami elég fura egy olyan cégtől, akik játékszinkronizálással is foglalkoznak. Hang elég kevés van a játékban, főleg cselekvéseknél jönnek elő, de azok rendben vannak.


ÖSSZEFOGLALÁS:
Igaz van jó pár hiányossága a játéknak és kicsit rövid is, de engem meggyőzött a humoros történet és játékmenet, valamint a feladványok nehézsége. Kár, hogy a cég nem csinált több kaladjátékot...

ÉRTÉKELÉS: 7 PONT

EGYÉB:
A játék nálam csak dosbox-szal indult, viszont a Good Old Games oldaláról ingyenesen letölthető verzió alapból integrálva van dosboxra, így két kattintásra indul is.
Magyarítás eddig még nem készült hozzá.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://kalandjatek.blog.hu/api/trackback/id/tr992611832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása