Gabriel Knight: Sins of the Fathers

Magyar cím: Gabriel Knight: Apák bűnei
Készítő:
Sierra On-Line
Megjelenés:
1993
Műfaj:
nyomozós, krimi, misztikus
Grafika:
320x240, 2D

 

 

BEVEZETŐ:
Rengeteg kalandjátékot nem próbáltam még, viszont a toplistás, vagy nagyon jó értékelést kapott játékokat általában mindet ismerem. Azonban van egy kivétel, amihez még nem volt szerencsém, ez pedig a Gabriel Knight sorozat. Valahogy eddig elkerült engem ez a kaland, pedig sok helyen látom a kedvencek között. Eljött hát az idő, hogy én is megismerkedjek Gabriel Knight történetével és bebizonyosodjak, hogy tényleg olyan jó, mint ahogy azt mondják.

 

 


HÁTTÉR:

Jane Jensen már több Sierra játékban is dolgozott mint társíró, aki ezúttal egy teljesen önálló sztorival rukkolt elő. A játék fő ismertetőjele, hogy a készítők a való életből, mégpedig a vudu vallásból merítettek hozzá alapot, és ezt nagy részletességgel bele is dolgozták a történetbe. Ezáltal egy teljesen életszerű sztori alakult ki, ami olyan hatással van a játékosra, mintha egy megtörtént eseményt mesélne el. Nemhiába, a játék több Év kalandjátéka díjat is bezsebelt és azóta két folytatása is megjelent.

JÁTÉKMENET:
A játék nagy része New Orleansban játszódik és a helyszínek között egy térképről választhatunk. A meglátogatható helyek száma egyre nő a sztori előrehaladtával. A sztori 10 napot foglal magában, és minden nap bizonyos dolgot el kell végeznünk, hogy átkerülhessünk a következőre.

Minden napunk hasonlóan kezdődikA térképről választhatunk célhelyszínt magunknak


Egyes feladványok megoldásáért pontokat kapunk, amit egy csilingelő hang is jelez. Ez a Sierra játékoknál megszokott, valószínűleg arra ösztönöz, hogy újrajátsszuk a játékot, ha nem értünk el maximumot. Sajnos a Sierra játékokhoz híven, ebben is meg lehet halni. Ez csak akkor idegesítő, ha már jó régen mentettünk, mert automentést azt elfelejtettek belerakni. A játékban van még egy rövid akciós rész is, amikor múmiák elől kell menekülni.

Akcióban sem lesz hiány


TÖRTÉNET:
Egy álomszerű képsorozattal indítunk, ahol egy idősebb férfi figyeli, ahogy egy nőt égetnek el máglyán. A nő közben leopárddá alakul, a férfi könnye egy tőrre csöppen, ami három kígyóvá alakul, egy medálra vér fröccsen. Ezután egy akasztott férfit látunk, majd egy könyvesbolt ajtaja nyílik.

Az akasztott ember gyanúsan hasonlít Gabrielre


***SPOILER***

Nem sokat tévedtünk, hiszen hősünk Gabriel Knight verejtékben úszva riad fel rémálmából. Gabriel egy könyvesboltot vezet, de nagy vágya, hogy író lesz belőle, és már el is kezdte írni első krimijét, ami - valószínűleg az álmai miatt - a vuduról szól. Ebben segítségére van gyerekkori jóbarátja, Mosely nyomozó is, aki legtöbbször beavatja az ügyeibe. Szerencsére van egy titkárnője is, Grace, aki felügyel a boltra, amíg ő tényfeltárást végez a regényéhez.

A könyvesboltunk és titkárnőnkGabriel legjobb barátja, Mosely nyomozó


Ehhez most jó alapot szolgál a városban elszaporodó gyilkosságsorozat, amit a rendőrség csak Vudu gyilkosságoknak nevez, a tettek elkövetésének módja miatt. Az egyik helyszínre Gabriel is kilátogat sztorielemeket gyűjteni, ahol egy limuzin halad el és az ablakból egy nő aggódva néz ki. Ő Malia Gedde, a város leggazdagabb családjának tagja, akibe Gabriel egyből beleszeret. A városban egyre több gyanús dolog üti fel a fejét: a temetőben vudu üzenetek jelennek meg, az utcákat elözönlik a dobosok, hősünket pedig sosem látott bácsikája hívja fel Németországból, és közli, hogy nagy veszélyben van a városban. Pár nap múlva a rendőrség lezárja a gyilkosságok aktáját, arra hivatkozva, hogy csak bandaháború zajlott. Gabriel azonban találkozik az egyik gyanúsítottal, aki halálán még elárulja neki, hogy az egész várost egy vudu kartell irányítja, akik úgy kommunikálnak, hogy a dobokkal kódjeleket játszanak. Gabriel a kezében lévő nyomokkal felkeres egy egyetemi professzort, aki megígéri, hogy utánajár a dolgoknak, de a professzort másnapra megölik.

A professzor még nem tudja, milyen ügybe keveredik


Hősünk kap egy naplót postán nagybátyjától, melyben leírja, hogy Gabriel egyik őse egy Gunter nevű férfi boszorkányüldöző volt. Egyik útja során beleszeretett egy Tetelo nevű rabszolganőbe, akiről kiderült, hogy boszorkány, így Gunter elárulta őt és megölte a családját. Tetelo bosszúból ellopta tőle a boszorkányüldözők talizmánját. Gabriel ellátogat a vudu múzeumba, ahol megpróbálják őt is megölni egy kígyóval. Hősünk megmenekül, de rájön, hogy a korábbi gyilkosságnál is kígyót használtak, ami a vudu múzeum tulajdonosáé, Dr. Johné. Hősünk kéri Mosely-t, hogy nyissa meg újra az ügyet, hisz azok mégis vudu gyilkosságok. Másnap Gabrielt megfenyegetik - egy áldozati csirkét talál a boltjában, majd Moselytól is kap egy üzenetet, hogy egy időre felfüggesztették, tehát a vudu kartell keze még a rendőrségig is elér. Hősünk megfejti a dobüzeneteket, melyből kiderül, hogy este gyűlés lesz a mocsárnál. Persze Gabriel odamegy vudu maszkban és részt vesz a szertartáson, ahol kiderül, hogy Malia is benne van a dologban, ráadásul Tetelo szelleme is belebújik. Gabriel lebukik és menekülnie kell.

Dr. John vudu múzeumaGabriel titokban ellátogat a szertartásra


Másnap ellátogat a Gede kriptába, hogy nyomokat keressen, amikor megtalálja Mosely hulláját. A nagybátyja közben meghívja Németországba, így odautazik. Itt Gabriel megtudja, hogy ő nem más, mint egy árnyvadász család legutolsó tagja, majd átesik a beavató szertartáson.

Látogatás NémetországbaA beavató szertartás


Innen Afrikába utazik nagybátyja után, ahol megtalálják Tetelo sírját, de azt csak az öreg élete árán tudják kinyitni.

Az afrikai útTetelo sírja


Gabriel, ahogy megszerezte az elveszett talizmánt, visszautazik New Orleansba, hogy leszámoljon a vudu kartellel. A banda elrabolta Grace-t is, de nagy meglepetésére Moselyt életben találja. Barátja elmondja, hogy csak bebújt az egyik sírba. Együtt indulnak hát a kartell nyomába, aminek főhadiszállását meg is találják a templom alatt. Megtalálják Grace-t, akit áldozatként akarnak felhasználni, majd maszkba öltözve ők is rész vesznek a szertartáson.

A vudu kartell rejtekhelyénA leszámolás megtervezése


Mikor áldozatra kerülne a sor, felfedik kilétüket. Mosely lelövi a vezért, Dr. John-t, Gabriel pedig a talizmán segítségével próbálja Maliát megszabadítani Tetelotól. Ez sikerül is, de az épületet földrengés rázza meg és Malia beleesik egy hasadékba. Gabriel megpróbál segíteni neki, de a nő feláldozza magát, mert tudja, hogy csak így szabadulhat meg végleg a boszorkány szellemétől.

***SPOILER VÉGE***

GRAFIKA:
A játék grafikája nagyon aprólékosan kidolgozott, a legtöbb pálya csak úgy hemzseg a látnivalótól, úgy érzem mindent kihoztak ebből az alacsony felbontásból. A nézet kicsit fura, mert nem a megszokott perspektivikusan, hanem izometrikusan ábrázolják a pályákat.

A pályák hemzsegnek a látnivalótólAz izometrikus ábrázolás kicsit szokatlan


A karakterek valódi emberek digitálisan rögzített képeiből állnak, így a minden mozdulatuk részletes és élethű, szóval az animációkra sem lehet panasz. Az átvezetők egy része animált, más része képregényszerű rajzok sorozata, de előfordul digitalizált filmrészlet is.

Az átvezetőkben találkozhatunk digitalizált filmrészlettel éppúgy, mint képregényes jelenettel


IRÁNYÍTÁS:
Az irányítás a klasszikus Sierra játékok hagyományát folytatja: a jobb gombbal tudunk váltogatni a 8 lehetséges cselekvés közül, amiket a bal gombbal hajthatunk végre. Ezeket a cselekvéseket a felső, legördülő menüből is elérhetjük, amik sorban: menni, nézni, kérdezni, beszélgetni, felvenni, nyitni, használni, mozgatni. Sajnos a túl sok cselekvés szerintem csak hátrányára válik a játéknak, sőt az ikonok nem is egyértelműen utalnak a funkciójukra. Például egy helyen egy fiókot kellett kinyitni, próbáltam először a húz ikonnal, majd a kéz ikonnal, majd a használ ikonnal, de egyikre se reagált, majd végül az ajtó ikonnal tudtam csak kihúzni. Ajtókon viszont a főszereplő kimegy a láb, a fogaskerék és ajtó ikonokkal is. Tehát számomra kicsit felesleges volt túlbonyolítani ezt a részt. Dialógus kétféle is van a játékban. Egyik, ha a beszél ikont használjuk, ekkor az alul megjelenő opciókból választhatunk és a játékmenet közben zajlik a beszélgetés. Amikor kérdezünk valakit, akkor egy külön képernyőben láthatjuk a beszélgető felek arcát és a választható kulcsszavakat, amiről kérdezni akarunk.

 A kezelőfelületen megtalálunk mindent A dialógusokban rendesen belemehetünk a részletekbe


A kezelőfelületen helyet kapott egy diktafon gomb is, amivel visszahallgathatjuk korábbi beszélgetéseinket. A tárgylistánkban is több dolgot csinálhatunk, először is simán megnézhetjük a dolgokat, vagy akár jobban meg is vizsgálhatjuk, vagy a nyitható dolgokat kinyithatjuk. Sajnos a tárgyaink képei néha elég hasonlóak egymáshoz, így nehéz megkülönböztetni őket - gondolok itt a sok iratra és könyvekre.

A tárgylistánk sajnos nem annyira átlátható


Nagy hátrány még, hogy a használható dolgok fölé mozgatva a kurzort, azok neve nem jelenik meg sehol, így nem is tudjuk, hogy egy pályán mit is tudunk használni. Ebből adódóan rengeteg pixelvadászat van a játékban.

FELADVÁNYOK:
A feladványok főként dialógus és tárgyhasználat központúak, csak egy két logikai rejtvény van a játékban. Szövegből pedig rengeteg van és egy-egy dialógusban minden opciót ki kell merítenünk, hogy ha tovább akarunk jutni. Akit érdekel a téma, vagy nagyon bele akar merülni a játék világába, annak érdekes lesz, viszont másoknak unalmas lehet a sok szövegelés. Vannak feladványok, melyek logikátlanok, vagy embertelen nehezek. Egy ilyen példa, amikor egy falba vésett üzenetre kell válaszolnunk vudu jelekkel, ráadásul az említett tárgynak a vudu nevét használva, amit egyszer hallhattunk a játékban. Kíváncsi lennék, hány ember jött rá erre a megoldásra magától.

A hírhedt kódos, és egy hasonló feladvány


A játék maga napokra van osztva, és egy másik napra úgy kerülhetünk át, ha bizonyos feladatokat elvégeztünk. Sajnos sokszor nem tudni mi a feladatunk és ez semmiből nem is derül ki, így többször fordulhat elő az a helyzet, hogy nem tudjuk, mit is kellene csinálnunk. A sok bejárható pálya miatt pedig ez unalmas bolyongásba fulladhat. A sok pixelvadászat, a szövegekre való odafigyelés és a nehéz feladványok miatt ezért csak tapasztalt kalandjátékosoknak ajánlott a játék.

Nyomkeresős feladvány


HANGOK, ZENE:
A játék zenéjét midi muzsikák alkotják, amik elég felejthetőek, sőt néha egyáltalán nem illenek az adott történéshez. A szinkronok viszont elég jól sikerültek, ami el is várható hiszen híres színészek adták hozzá hangjukat, mint pl. Tim Curry, vagy Mark Hammil.

ÖSSZEFOGLALÁS:
Őszintén megmondom én csalódtam a játékban. Talán azért mert túl sokra számítottam, talán azért mert eleve nem olyan jó. Mindenesetre a játék a szokásos betegségtől szenved: a sztorira van kiélezve, emiatt a feladványok a háttérbe szorulnak. Sajnos nagyon sokszor nem lehet tudni, mit is kell csinálnunk, mi is tulajdonképpen a célunk, ezek eléréséhez pedig göröngyös út vezet a nagyon nehéz és néha logikátlan feladványok miatt. Ennek ellenére engem a történet se fogott meg annyira - nem éreztem bele magam Gabriel helyzetébe, a vudu téma se kötött le. Egyetlen pozitívuma a szép grafika és az animációk, de ettől még sajnos nem lesz jó játék.

ÉRTÉKELÉS: 5 PONT

EGYÉB:
A játék nálam csak a DosBox program segítségével indult el. A stabilitással nem volt gond, de sokszor nagyon belassult, hiába vettem a sebességet maximumra.
Magyarítást az AdventureGames csapata készített a játékhoz, amit innen tölthettek le. Sajnos van benne pár hiba, és sok ékezet nem jelenik meg, de azért végigjátszható vele a játék.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://kalandjatek.blog.hu/api/trackback/id/tr593063831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2018.11.15. 05:36:58

de komolyan Te totál hülye vagy? én értem hogy egyéni ízlés, meg vélemény, de ÖT kibaszott pont a világ egyik legjobb és elismert kalandjátékának??? elmebeteg vagy vagy mi? nem ismerni fel az értékeit ennek a játéknak? egy fostalicska Runaway meg 9 pont??? ahol a tárgyak kényükre kedvükre lesznek felvehetőek megőrjítve a játékost, hogy éppen mi is kéne, a BASS meg 7 pont??? borzalom amit te itt csinálsz

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2018.11.15. 05:41:38

"Mindenesetre a játék a szokásos betegségtől szenved: a sztorira van kiélezve,"

meglepő, hogy egy kalandjáték, a storira van kiélezve, rakhattak volna bele platform elemeket

"emiatt a feladványok a háttérbe szorulnak. Sajnos nagyon sokszor nem lehet tudni, mit is kell csinálnunk, mi is tulajdonképpen a célunk, ezek eléréséhez pedig göröngyös út vezet a nagyon nehéz és néha logikátlan feladványok miatt."

de hogy tudnak a feladványok a háttérbe szorulni, ha még így is nehéz volt - megjegyzem a világ egyik legkönnyebb kalandja, ahol szinte lehetetlen elakadni???

"Ennek ellenére engem a történet se fogott meg annyira - nem éreztem bele magam Gabriel helyzetébe, a vudu téma se kötött le."

a vudu téma engem se fogott meg, ellenben a hangulat, meg az atomjó zene, egyből megadta az egésznek a hangulatát

"Egyetlen pozitívuma a szép grafika és az animációk, de ettől még sajnos nem lesz jó játék."

hát nem, persze, azért lett a storira kiélezve, mint minden valamirevaló kalandjáték, ami a poszternek nem jött be, és ezért lepontozta ezta gyöngyszemet, amit azóta remastereltek is, mert, hogy azt rossz játékokkal szokás csinálni

Squall_ 2019.01.07. 16:15:58

@scal: Valóban: ízlések és pofonok... Teljesen tisztában vagyok vele, hogy ez egy elismert és legtöbb helyen nagyon pozitívan értékelt játék, de attól nekem még nem kell, hogy automatikusan tetsszen, ezt gondolom belátod. A cikkben leírtam a véleményemet róla, ha ez neked nem tetszik, akkor ne olvasd ezt a blogot, mert valószínűleg más az ízlésünk.
süti beállítások módosítása