Tanácsok kalandjátékosoknak

2010.08.27. 15:26


Ebben a cikkben egy honlapot és két programot mutatok be, melyek nagyban megkönnyítik a kalandjátékosok életét.


Kalandjátékok végigjátszásáról:

A kalandjáték nem FPS, ahol végigrohanva a pályán, mindnekit kinyírva tudunk előrelépni. Egy kalandjátékban csak a helyzetünket jól átgondolva, tárgyainkat megfelelően használva, kombinálva, más szereplőkkel beszélgetve juthatunk tovább egy-egy pályarészen. Emiatt elengedhetetlen, hogy néha elakadjunk. A türelmetlenebb emberek ilyenkor mindig a végigjátszáshoz nyúlnak, amivel egyrészt elrontják azt az élményt, hogy saját maguk jönnek rá egy feladványra, másrészt esetleg megláthatnak benne olyan részt, ahol még nem tartanak, így a későbbi történésekről, eseményekről is tudomást szerezve.
Egy igazi kalandjátékosnak sose szabadna végigjátszáshoz nyúlnia. Ha valahol elakadunk, először mindig gondoljuk át a problémát, törjük a fejünket lehetséges megoldásokon. Minden játékban más stratégiák kellenek: pl. a pixelvadászosnál jobban körbe kell nézni, ahol sok a beszélgetés, ott minden témát ki kell meríteni, van ahol pedig egy dolgot többször is meg kell csinálni, hogy elérjük vele célunkat. Ha továbbra se haladunk előre, akkor rakjuk félre a játékot másnapra, legtöbbször segít, ha friss aggyal állunk neki újra. Ha még így is csak a hajunkat tépjük és már készülünk feladni a játékot, akkor se nyúljunk egyből végigjátszáshoz, hanem lessük meg az Universal Hint System honlapot. Ez az oldal pont ilyen célra lett kifejlesztve, mivel nem konkrét végigjátszást ad egy játékhoz, hanem csak rávezetést! Egy problémára lépcsőzetes módon kínál egyre kézenfekvőbb megoldásokat, először mindig próbálva a játékost ösztönözni, hogy mégis magától jöjjön rá a megoldásra, egy apró tippet "elhintve", később egyre nagyobb segítséget adva.

Játékok indítása:

Régebbi játékok futtatása során nem ritka, hogy olyan problémába ütközünk, hogy az nem hajlandó elindulni gépünkön. Ezt a problémát próbálja orvosolni két nagyszerű program is, a DosBox és a ScummVM.

DosBox:
A DosBox program régi, dos alatt futó játékok indítására született. Használata kicsit bonyolult lehet annak, aki nem ismeri a dos parancsszavakat, ezért egy rövid segítséget írok hozzá.

Program elindításakor egy fekete képernyő és egy villogó kurzor fogad, ahova a parancsszavakat írhatjuk. Előszöris egy virtuális meghajtót kell létrehoznunk annak a könyvtárnak, ahol az indítandó játék található. Tegyük fel, hogy a létrehozandó virtuális meghajtó az X, a játék pedig a D meghajtó GAMES könytárában található. Ekkor a következő utasítást kell begépelnünk: mount x d:\games
Ezzel már létre is hoztuk az X meghajtót, melyre az X: begépelésével válthatunk át. Ezután, ha nem ismernénk a GAMES mappánk tényleges tartalmát a dir paranccsal kérhetjük le az ebben található könyvtárneveket. Példánkban legyen a King's quest, ami a KINGSQ1 mappában található. Ekkor be kell lépnünk ebbe a könyvtárba, melyet a cd kingsq1 paranncsal tehetünk meg. Ha bent vagyunk, és nem tudjuk, hogy melyik fájllal tudjuk a játékot elindítani, akkor listázzuk ki a futtatható fájlokat a dir *.exe, illetve a dir *.bat parancsokkal. Ha megtaláltuk az indítófájlt, akkor egyszerűen gépeljük be a nevét és már indul is a játék. Alapból egy ablakban fog megjelenni, de tetszés szerint Alt+Enter billentyűkombinációval teljes képernyőre válthatunk.

DosBox


ScummVM:
A ScummVM eredetileg arra lett kifejlesztve, hogy a régi LucasArts kalandjátékok futását megkönnyítsék vele, sőt azok hibajavításait is tartalmazta. Azóta a program kinőtte ezt a szerepet és ma már rengeteg kalandjáték elindítható vele. Az, hogy milyen játékok futtathatóak általa, azt a honlapjuk Compatibility menüjében tudjuk megnézni. Ha látjuk a kiszemelt játékot, akkor máris indíthatjuk a ScummVM programot, melynek kezelése jóval egyszerűbb a DosBox-nál. Az Add Game gombbal tudunk egy új játékot felvinni a listára. Itt csak ki kell választani az adott játék könyvtárát, majd a Choose gombot megnyomni. A Go up gombbal egyel fentebbi könyvtárszintre léphetünk. Miután megtörtént a kiválasztás jó pár dolgot beállíthatunk. A graphics részben a Full screen gombot bepipálva teljes képernyősen indul majd a játék. Akik írtóznak a pixelgrafikától, azok a Graphics mode menüből választhatnak élsimítási módokat a grafika szebbé tételére. Az Audio fülön érdemes a Text and speechnél beállítani, hogy szinkron és felirat is legyen a játékunkban, illetve a Subtitle speednél állíthatjuk, hogy milyen sokáig maradjanak fenn a feliratok. A többi fülön a hangerőt és a mentési könyvtárakat adhatjuk meg. Ha készen vagyunk a beállításokkal, akkor a Start gombbal indíthatjuk a listából kiválasztott játékot, vagy a Load gombbal folytathatunk már egy korábban megkezdettet.
 

ScummVM


 

A bejegyzés trackback címe:

https://kalandjatek.blog.hu/api/trackback/id/tr942252293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása